Perkedel Jagung


Moim pierwszym, przesmacznym indonezyjskim odkryciem było Perkedel Jagung, czyli ciastko kukurydziane. Ponoć podaje się je głownie jako startery, dla mnie można zrobić z nich główne danie:)

Przepis:
-3 kolby kukurydzy (sądzę, że puszkowa też będzie ok)
-por
-seler
-czosnek
-cebula czerwona
-papryka
-1 jajko
-6 łyżek mąki
-pół łyżeczki sody
-sól, pieprz

Z kolby "zdjąć" ziarenka. Posiekać cebulę i czosnek (współlokatorki ubijają wszystko moździerzem do masy). Posiekać warzywa. W misce rozbić jajko, dodać wszystkie warzywa, sól, pieprz, sodę i mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać. Smażyć na patelni dopóki "placki" nie nabiorą złocistobrązowego koloru.
Mniam.

0 komentarze:

Prześlij komentarz