Pizza domowa



Dziś świętujemy Koninginnenach, więc wpada do nas Rogier i będziemy robić pizzę.
Poniżej wrzucam najlepszy przepis na spód, jaki udało mi się do tej pory znaleźć, ładnie rośnie i jest dość smaczne.
* pół kg mąki przennej
* 40 g drożdży
* 250 ml ciepłej wody (mleka)
* płaska łyżka soli
* pół łyżeczki cukru
* 2 łyżki oliwy


drożdże rozmieszać z cukrem i ciepłą wodą, dodać 4 łyżki mąki i odstawić na 15 minut pod ścierką, żeby wyrosło. Potem dodać pozostałą mąkę i oliwę, jeśli ciasto wyjdzie za twarde dolać jeszcze odrobinę wody. Po ok 10 minutach rozwałkować i przełożyć na blachę.

Wierzch smaruję koncentratem pomidorowym (nigdy ketchupem, moim zdaniem jest za słodkie i zbyt chemiczne)
Dodać swoje ulubione składniki, u nas pizza to tak zwany czyściciel lodówki i wrzuca się wszystko, co się kończy. Najbardziej lubię opcję wiejską, z kiełbasą, piklami i jajkiem.
Piec w temperaturze 200 stopni, jak długo, zależy od grubości ciasta i piekarnika, trzeba samemu ocenić - u nas zwykle jest to między 15 a 30 minut.

0 komentarze:

Prześlij komentarz