Tarta ze szpinakiem


Wczoraj na obiad zrobiłam tartę szpinakową. Tarta to potrawa z kuchni francuskiej, składa się z kruchego ciasta i nadzienia, które może być słone albo słodkie. Ciasto do przygotowanej przeze mnie nie jest typowym tartowym, ale smakuje znacznie lepiej ze szpinakiem. Do zrobienia ciasta potrzebujemy:
- 2 szklanki mąki
- ok 200 ml jogurtu naturalnego
- 8-10 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz.

Wszystkie składniki ugniatamy razem - ciasto powinno odlepiać się od rąk, ale efekt ten bardzo trudno osiągnąć, dlatego jeśli naprawdę jest tragicznie trzeba dodać jeszcze odrobinę oliwy. Ciasto układamy w formie i wkładamy na ok 10-15 minut do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika.

Na farsz potrzebny nam jest:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- serek topiony (1-2 trójkąciki)
- sól i pieprz
- ser żółty
- 2 jajka
- oliwki
- ewentualnie pieczarki, boczek, szynka, kawałki kurczaka...dowolność pełna. Ja uzależniam wybór od tego, czy tarta to danie główne, czy dodatek do mięsa.

Szpinak i oliwki podgrzewamy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie wrzucamy serki topione, przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy aż serki się rozpuszczą. Farsz układamy na ciasto, smarując wcześniej odrobiną oliwy (ciasto nie zmięknie od szpinaku) i wkładamy do piekarnika na ok 20-25 minut. 10 minut przed końcem dodać starty żółty ser i dwa sadzone jajka. I już. U nas wersja bez sera.

0 komentarze:

Prześlij komentarz