Stek Tagliata

Stek tagliata
Stek Tagliata - stek w plastrach serwowany z oliwą z oliwek i przyprawami to danie z gatunku łatwych, szybkich i przyjemnych (przygotowanie zajęło mi ok. 15 minut). Smakuje wyśmienicie:).
Przepis:
- ok 300g wołowiny (ja użyłam polędwicy)
- rukola
- oliwa z oliwek (ok 6 łyżek)
- cytryna
- czosnek (2-3 ząbki)
- garść posiekanych orzechów
- ser, najlepiej parmeński.
- pieprz gruboziarnisty
- 3-4 listki bazylii

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wołowinę posypujemy pieprzem i przekładamy na rozgrzaną patelnię. Stek powinien być średnio wysmażony (na zewnątrz brązowy, reszta różowa). Zdejmujemy stek i do pozostałej na patelni oliwy dodajemy zmiażdżony czosnek oraz wyciśnięty sok z połówki cytryny. Mięso kroimy na ok 1 cm plastry. Ciepły dressing przelewamy przez metalowe sito (by pozbyć się pestek i kawałków czosnku), dodajemy do rukoli, bazylii i orzechów. Następnie dodajemy mięso, a po wymieszaniu na wierzch kładziemy kawałki sera (najlepiej jeśli jest parmeński, ale może być też inny).
Podajemy z ciabattą.

3 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wygląda! Aż chciało by się zjeść :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. dlaczego tak malo piszesz? uwielbiam czytac Twoje notki, tak bardo, ze czesto czytam stare...

    prosze, chociaz raz w miesiacu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo przepysznie. Lubie dużą ilość zieleniny

    ...
    Organizuję konkurs w którym nagrodami są ciuszki projektowane przez mnie samą
    http://www.zapalov.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń